Вітаємо з Міжнародним днем акредитації

Вітаємо з Міжнародним днем акредитації

Шановні колеги!

Щиро вітаємо з Міжнародним днем акредитації – світовою ініціативою, спільно запровадженою Міжнародним форумом з акредитації (IAF) та Міжнародною кооперацією з акредитації лабораторій (ILAC) разом із членами, партнерами та зацікавленими сторонами, щоб підкреслити важливість акредитації, який щороку відзначається 9 червня.

Цього року Міжнародному дню акредитації виповнюється 15 років. Вперше цей день почав відзначатися у 2008 році із темою «Акредитація: забезпечення довіри на глобальному ринку». Протягом багатьох наступних років тематика змінювалась і стосувалась різних аспектів акредитації – здатності викликати довіру та впевненість, користі для конкретних зацікавлених груп, таких як регулятори, а також її ролі у розвитку певних секторів економіки та вирішенні конкретних проблем.

Тема Міжнародного дня акредитації 2022 – «Акредитація: сталість в економічному зростанні та навколишньому середовищі», яка була визначена IAF та ILAC з метою привернення уваги світової громадськості до практичного внеску акредитації та оцінки відповідності при вирішенні глобальних проблем сучасності.

Оскільки екосистеми піддаються постійно зростаючому негативному впливу через кліматичні зміни, руйнування середовища існування та забруднення, стало дуже важливо розглядати економічне зростання через призму сталості. Акредитація та стандарти забезпечують практичні інструменти, які мають вирішальне значення для гарантування сталого функціонування та розвитку економіки, ефективного і раціонального використання природних та людських ресурсів, захисту навколишнього середовища. У цьому відношенні особливого значення набуває роль охоплених акредитацією послуг з оцінки відповідності у забезпеченні доступної та чистої енергії, гідної праці та економічного зростання, а також відповідального споживання та виробництва – взаємопов’язаних Цілей сталого розвитку ООН, викладених у резолюції Генеральної Асамблеї ООН “Перетворення нашого світу: порядок денний у сфері сталого розвитку до 2030 року, прийнятій 25 вересня 2016 року.

З нагоди Міжнародного дня акредитації IAF та ILAC опублікували спільне зверненнятематичну брошуруплакат, а також відео, присвячене ролі акредитації у забезпеченні сталості в економічному зростанні та навколишньому середовищі.

Бажаємо вам, шановні колеги та партнери, наснаги, професійних успіхів та нових звершень на цьому шляху!

В.о. директора НААУ
Сергій ПОПИК